Del siden

Hallo, kalder købere og sælgere af korn ...

Det fysiske kornmarked falder stille og roligt sammen i takt med, at Matif futures korrigerer ned. Det har betydning for både foder/kornkøbere og for sælgere.

Skal du sælge dit korn idag til foderstoffen, vil du opleve, at flere og flere suspenderer deres priser. Selv de, der holder til i det jyske, og som har været aktive købere til deres foderfabrikker, slår nu bremsen i. 

Køberne siger fra
De er ganske enkelt bange for at komme til at sidde med Sorteper, hvis den nuværende situation ikke kun er en korrektion, men udvikler sig til et potentialeskifte fra stigende til faldende.

Kornprisen er nu i et niveau, hvor langt de fleste har opgivet at købe. Selvom markedet har været lukket flere gange før, er det blevet reddet af nye stigninger på Matif. Denne gang virker det som om, køberne er frosset til is. Nu vil de se retningen for kornprisen, inden de igen køber nyt. Det betyder, at flere tilbud er blevet annulleret. Vi har således haft en del henvendelser fra frustrerede kornsælgere, fordi foderstofferne ikke længere vil købe.

Derfor er vores opfordring fra sidste uge om at få solgt de sidste mængder af høst 2021, 2022 og 2023 ikke længere mulig at gennemføre. Har du ikke fået solgt, kan du kun håbe på en korrektion i stigende retning, hvor et nyt salg kan placeres.

Hvis du skal købe foder og korn
Det har længe været et lukket land at købe foder, da prisen er gået fra alt for dyrt til urimeligt dyrt ift. afregningspriser på svin og mælk. Dog fik mælkeprisen nu et godt skub opad som god kompensation for det dyrere foder.

Kontrakten udløber til nytår
Hvis dine kontrakter udløber her til nytår, skal du nu have fat i foderstofferne og høre hvem, der er friske på at give priser. Vores strategi ift. foderkøb fra nytår er, at vi køber to måneder frem og ruller kontrakten en måned frem, hver gang en måned er gået. Således er vi først på måneden dækket i to måneder og sidst på måneden i en. Her skal du så få en ny pris, så du ved indgangen af den nye måned igen er dækket i to måneder. Vi fortsætter, så længe prisen er så høj, og der er potentiale til yderligere fald.

Kontrakten udløber efter februar
Følger dine kontrakter vores anbefalinger, er du dækket til og med februar. I den situation afventer vi stadig at få priser hjem, men følg godt med i priser og udvikling hos de firmaer du gerne vil købe foder hos.

Flere foderstoffer vil gerne binde dig til køb frem til ny høst, mens prisen fastsættes løbende. Det sidste er vi helt enige i, men vi laver ALDRIG aftaler længere frem, end vi har aftalt priserne. 

Vi har også haft to firmaer, der har ringet ud og anbefalet, at man skal købe til fast pris helt frem til høst, da de på ingen måde ser prisfald. Det er vi helt uenige i, og vi vil aldrig anbefale noget lignede.

Pt. vil vores anbefaling være - når vi engang skal forlænge de nuværende kontrakter - at det først bliver med to måneder. Herefter rullende med 1 måned ad gangen som for de, hvis kontrakter udløber til nytår.

Kontrakten udløber endnu senere
Kort og godt: Slå koldt vand i blodet.

Specielt til dig, der skal købe foderkorn
Det har været et slaraffenland for kornsælgere fra medio august til nu med priser, der stort set kun er steget. Nu trækker flere foderstoffer sig, og det vil ikke overraske, hvis de bliver lidt mindre aktive købere i en periode.

Det kan skabe et hul i markedet, hvor du måske kan købe korn af naboer eller planteavlere i området. Så kan I begge lave en god handel og dele fordelene ved kortere transport og manglende fradrag. Priserne er markant høje nu, så med mindre kornsneglen allerede er ved at løbe tør, trækker vi indkøbet.

Strategien er den samme som for foderkøb.

Position kornsalg
Høst 2021 foder- og kvalitetskorn
Vi har solgt 100 % til en gennemsnitspris på 153,50 DKK for 100 kg foderhvede. Basis afregning januar 2022.

Høst 2022 foder- og kvalitetskorn
Vi har solgt 60 % til 156,00 DKK pr 100 kg foderhvede.

Høst 2021 maltbyg
Vi har solgt 100 % til en gennemsnitspris på 146,50 DKK pr 100 kg.

Høst 2022 maltbyg
Vi har solgt 75 % til en gennemsnitspris på 163,25 DKK pr 100 kg.

Høst 2023 maltbyg
Vi har solgt 50 % til 151,50 DKK pr 100 kg.

Position kornkøb
Vi køber korn fra naboer og foderstoffer til direkte levering i høst. Fra naboer køber vi gerne på rod, og fra foderstoffer ønsker vi helst at købe leveret direkte fra deres kunde uden fordyrende mellemled. Det er vigtigt at få lagrene fyldt op i høst, for her er kornprisen lavest over tid og med flest synergier ift. levering og høst.

Vi er stadig ikke købere af korn til senere levering, men har fokus på, at prisen på korn til successiv levering i året kan falde mere på plads. Tillægget mellem det, foderstofferne byder planteavlere og den pris, vi skal give for kornet basis september, ligger på 25-30 DKK.

Det store tillæg fremkommer pga. usikkerhed om høstens størrelse og vores muligheder for at få den bjerget. I takt med, at høsten kommer i hus, og usikkerheden forsvinder fra markedet, reduceres foderstoffernes tillæg. Det kan give mulighed for, at vi evt. skal dække os af der.

Har du ikke fået købt eller udløber din kontrakt, så anbefaler vi, at du køber på korttidskontrakter frem til næste købssignal fra AgroMarkets.

Position foderkøb
Vi har byttet korn med foder lige inden høst, og efterfølgende har vi givet købssignal på foder uden bytte af korn fra høst til og med februar 2022. Det giver på kort sigt ro om foderpriser og indkøb, og pt er vi ikke købere af foder længere frem. Vi ønsker at se en afklaring om årets høst ikke kun i Danmark, men også i lande, der er mest aktive på eksportmarkederne, før vi foretager os yderligere. 

Har du ikke fået købt eller udløber din kontrakt, så anbefaler vi at du køber på korttidskontrakter frem til næste købssignal fra AgroMarkets.