Del siden

Øst-Vest, hvor er prisen bedst!?

Hver eneste dag mødes vi med kommentarer om de råvarepriser, vi har i vores lister. Hvorfor er de ikke højere, lavere, mere midt imellem? Find svaret her.

Mange spørger mig, om vi har de rigtige priser. Her er det vigtigt at understrege, at vi ikke selv har priser. Vi viderebringer blot en vægtet pris af det aktuelle marked, altså priser vi får oplyst af købere og sælgere / foderstoffer og landmænd. Jo flere priser I sender til os, jo mere I udfordrer os på dem, jo mere transparente bliver de. 

Lige nu har vi et meget specielt marked uden ret meget handel. De, der skulle have solgt, har gjort det. De, der ikke har solgt, er afventende. Så mange taler om priser, men ikke ret mange handler. Så vi har svært ved at dokumentere en realistisk pris, der kan opnås i hele landet og af alle landmænd. Og ikke blot af få udvalgte ...

Guf for spekulanter
Investorerne er vilde med det marked, vi har lige nu, men det er ikke sundt for os producenter.

I går satte MATIF september sig fx 10,08 % (27,5 EUR). Det bekræfter mig endnu en gang i, at intet er købt eller solgt, før du har pengene i hånden. Det betyder så også, at planteavlere, der ikke har solgt noget som helst, virkelig skal holde øjne og ører åbne. For markedet handler på rygter og ikke fakta lige nu.

Jeg vil opfordre til, at du kontakter os med spørgsmål og kommentarer. Især, hvis du ikke kan få den pris, "naboen" lige har fortalt om. For der er mange parametre, der spiller ind: Hvornår skal du have pengene?Kan du opbevare det i en periode eller skal det væk d.d.? Hvad er afstanden til havn eller foderfabrik?

Først når alle parametre er regnet med, ved du helt præcist, hvad DU får i hånden for DINE varer.

Position kornsalg
Høst 2021 foder- og kvalitetskorn
Vi har solgt 66 % til en gennemsnitspris for foderhvede på 141-142 DKK og for foderbyg på 130-131 DKK pr 100 kg. Basis afregning januar 2022.

Høst 2021 maltbyg
Vi har solgt 100 % til en gennemsnitspris på 146-147 DKK pr 100 kg.

Høst 2022 maltbyg
Vi har solgt 25 % til 145 DKK pr 100 kg.

Position kornkøb
Vi køber korn fra naboer og foderstoffer til direkte levering i høst. Fra naboer køber vi gerne på rod, og fra foderstoffer ønsker vi helst at købe leveret direkte fra deres kunde uden fordyrende mellemled. Det er vigtigt at få lagrene fyldt op i høst, for her er kornprisen lavest over tid og med flest synergier ift. levering og høst.

Vi er stadig ikke købere af korn til senere levering, men har fokus på, at prisen på korn til successiv levering i året kan falde mere på plads. Tillægget mellem det, foderstofferne byder planteavlere og den pris, vi skal give for kornet basis september, ligger på 25-30 DKK.

Det store tillæg fremkommer pga. usikkerhed om høstens størrelse og vores muligheder for at få den bjerget. I takt med, at høsten kommer i hus, og usikkerheden forsvinder fra markedet, reduceres foderstoffernes tillæg. Det kan give mulighed for, at vi evt. skal dække os af der.

Position foderkøb
Vi har byttet korn med foder lige inden høst, og efterfølgende har vi givet købssignal på foder uden bytte af korn fra høst til og med februar 2022. Det giver på kort sigt ro om foderpriser og indkøb, og pt er vi ikke købere af foder længere frem. Vi ønsker at se en afklaring om årets høst ikke kun i Danmark, men også i lande, der er mest aktive på eksportmarkederne, før vi foretager os yderligere.