Del siden

Jeg tror ikke mine øjne ...

Euforien med de ekstremt høje kornpriser er brudt, og tilbage står både et købs- og et salgsmarked, hvor du skal se dig godt for.

Det er gået stærkt med prisstigninger på korn, men det er om muligt gået endnu stærkere med faldene. Baseret på gårsdagens lukkekurs på Matif future møllehvede december 2021 er prisen nu allerede faldet godt 12 % siden toppen. Og der kan være mere i vente.

I et helt andet lys
Med andre ord er prisen faldet så meget, at den nu støder på toppene fra hhv januar og februar, og dermed er alle stigninger i mellemtiden elimineret.

Det sætter kornmarkedet i et helt andet lys, og jeg tror næsten ikke mine egne øjne, når jeg sammenligner priskurven for 14 dage siden og så den fra i går. Der er flere årsager til det bratte fald.

For det første skabte WASDE rapporten med sine nye tal for høst 2021 balance mellem udbud og efterspørgsel. Desuden er la Niña truslen aflyst for sommeren, der kommer nu regn i USA, og så er tørken i Brasilien koncentreret om blot et mindre område af landet.

Der kan være langsigtet signal på vej
Derimod viser billeder fra både Brasilien og USA, at afgrøderne står unormalt godt. Ligesom USAs indikatorer viser, at farmerne er langt foran med at så majs og soja i noget, der minder om perfekte såbed.

Prisfaldene truer også med at give salgssignal på lang sigt i USA og Europa for både hvede og majs. Sker det, vil det give potentiale til at sende kornprisen endnu længere ned. Det kræver blot, at prisen lukker under det vigtige støtteniveau, den allerede nu handler ned igennem. Nu skal prisen blot forblive i samme niveau, så er et langsigtet salgssignal en realitet.

Delt i to
Der er et par foderstoffer her i Danmark, der pt støvsuger markedet for korn. Hvis de kan finde noget. Så er der alle de andre, der allerede har dækket sig 100 % ind til ny høst. Det betyder, at vi ser et voldsomt spring i tilbuddene.

Får du en pris fra et firma, der mangler korn, byder de samme pris, som de skal skaffe kornet til hos andre foderstoffer eller engros. Kontakter du en foderstof, der ikke mangler korn, vil buddet være i et helt andet og lavere niveau.

Har du stadig korn høst 2020 liggende, eller skal du som hjemmeblander købe korn, er der altså god grund til at spørge bredt. 

Vi sælger ikke mere nu
Her i AgroMarkets har vi solgt 2/3 af kommende høst af foder- og kvalitetskorn, ligesom vi har solgt alt maltbyg høst 2021 og de første 25 % høst 2022. Vi har altså spillet vores kort for denne gang og vil se en ny styrke, der brydes af ny svaghed, inden vi igen er sælgere på markedet.

For de, der skal have avlen solgt inden høst, regner vi med, at der er ryddet op nu. Vi anbefaler altid at sælge dobbelt, hvis man ikke kan lagre kornet. Kan man lægge på lager, har man mere end et år til at få det sidste solgt.

Med alt solgt for dem, der ikke har lager, og 2/3 solgt for dem, der har, er vi langt. I betragtning af, at vi ikke engang er i nærheden af høst endnu.