Del siden

Du skal handle nu

Vi har taget temperaturen på såsædspriserne til forårsbrug, og der er god aktivitet trods lange udsigter til forår. Prisen er attraktiv, forsyningen god, så der er frit valg mellem alle gængse sorter.

Nu hvor prisen er sat på såsæden, og markedet er klar til at handle, bør du få dig dækket af til kommende sæson. De fleste har allerede nu et godt overblik over, hvor meget udsæd der skal bruges af de forskellige sorter til foråret 2021. Forsyningerne er gode, da der har været et højt udbytte i 2020. Kvaliteten af fremavlskornet er også god, så der forventes ikke at opstå situationer med knappe forsyninger af såsæd.

Copy-paste sidste år
Hvis du tager tilbud hjem, vil du opleve, at de minder meget om sidste års priser. Udsæd af vårbyg handles i 275-300 DKK, havre i 300-325 DKK og hestebønner i 375-400 DKK pr 100 kg. De velkendte sorter, der har været på markedet i mange år, koster mindst, mens nye sorter er i den høje ende.

Og der er stor spredning på firmaernes priser. I ekstreme tilfælde kan prisen på den samme sort svinge helt op til 25-30 DKK. Det hænger sammen med, at hvert firma har sit eget sortiment. Efterspørger du en sort, firmaet ikke har i sortiment, betaler du mere. Oftest vil firmaet så tilbyde en billigere vare fra eget sortiment, som du kan overveje at købe. Men er du stålsat på en bestemt sort, skal du købe den hos et firma, der har sorten i sortiment.  

Afsøg markedet – det betaler sig!
Det gælder om at afsøge markedet bredt, og det gør du bedst ved at sende ordren i udbud hos flere leverandører. Tænk også mindre firmaer ind og send (dit gennemarbejdede) udbudsmateriale til firmaer, du normalt ikke handler med. Også firmaer, der ligger langt væk, kan du handle med, for transport er idag en meget lille del af den samlede pris. om ligger langt væk. Transport er i dag en forsvindende lille del af den samlede pris. Husk også at spørge til tusindkornsvægten, for er den høj, giver det et større forbrug.

Husk også at spørge ind til betalingsfristen som du bør kunne forhandle dig til at ligge et godt stykke inde i foråret. Fx i maj. En måneds kredit modsvarer let en besparelse på 1,50-2,00 DKK pr 100 kg afhængig af din rente på kassekreditten.