Gode muligheder for afdækning af såsæd lige nu

Såsæden er fulgt med kornprisen nedad, så det er fornuftigt at gå ud og få sin pris på næste sæsons såsæd låst fast nu, før tendensen vender.

Vi har taget temperaturen på markedet for såsæd og kan konstatere, at såsædspriserne er fulgt med kornprisen ned. Vi ser således gode muligheder for afdækning af såsæd i øjeblikket og opfordrer derfor til, at man får låst prisen nu.

Prisfald over hele linjen
Vi har tjekket prisen på en række udvalgte sorter af både vinterhvede, vinterbyg, vinterrug og vinterraps.

Priserne er faldet i niveauet 5-30 % i forhold til sidste år. Mest er priserne faldet på udsæd af vinterhvede og vinterbyg, mens den er faldet mindst på hybridrug og vinterraps. Men det passer fint med, at vi sidste år så de største stigninger på vinterhvede og vinterbyg, og de mindste stigninger på hybridrug og vinterraps.

Prisniveauerne lige nu
På det materiale, som vi har analyseret, ser vi, at vinterhvede handles i niveauet 325-360 DKK pr. 100 kg, mens vinterbyg handles i niveauet 330-355 DKK. En bigbag med hybridrug handles i niveauet 4.800-5.200 DKK for en bigbag med 12 units, mens vinterraps handles i niveauet 1.800-2.000 DKK for en unit med 1,5 mio frø.

Det er vigtigt her at præcisere, at vores uvidenskabelige undersøgelse blot giver et praj om et generelt niveau i markedet. Den er ikke specifik på de enkelte sorter. Pristjekket giver imidlertid anledning til en opfordring til, at få låst prisen på såsæden nu, da vi ser en risiko for, at prisstigningerne i det generelle marked sætter sig i markedet for såsæd.

Sådan kan du sikre de rigtige priser
Da vi ved, at det er muligt at få priser frem på de fleste sorter i markedet, bør man gå målrettet efter af købe såsæd af de leverandører, der er i stand til at give priser.

Du skal ikke lade dig spise af med en bestilling, hvorpå der sker en senere prissætning. Vi ved nemlig, at det er muligt at få priserne nu, og en effektiv metode at sikre dette på er at lave et udbudsmateriale, som du sender rundt til udvalgte leverandører. Metoden er velkendt og skaber klare rammer for både dig som køber, og også for sælgeren, der skal give tilbud.

Jo mere detaljeret, dit udbudsmateriale er, desto bedre bliver de tilbud, som du får. Husk at afstemme forventninger om emner som fragt, hvornår varerne ønskes leveret samt betalingstidspunkt. Vi ønsker god jagt!