Prisberegneren afslører de reelle omkostninger

AgroMarkets er igen i år klar med prisberegneren på korn og raps for høst 2023, efter at de fleste foderstoffer har offentliggjort deres høstbetingelser.

Forskellen mellem de enkelte afregningsbetingelser, imellem de enkelte firmaer, er stadig meget stor.

Det er stadig ikke gennemskueligt for den almindelige landmand at lave en hovedregning af, hvor man får den pris, man umiddelbart synes er bedst. Derfor er det vigtigt at benytte sig af prisberegneren for at sikre, at den pris, man umiddelbart synes er bedst, faktisk også er det, efter afregningsbetingelserne er taget i betragtning.

Fortsat høje omkostninger ved tørring
Omkostningerne på tørring, som sidste høst stak helt af efter de høje elpriser, er hos de fleste foderstoffer faldet i pris. Dog er omkostningerne ved tørring ikke faldet så meget, at de er nede på niveau med høst 2021. Tørringsomkostningerne ligger generelt mellem høst 2021 og høst 2022, men ligger klart tættere på høst 2022 end høst 2021. 

Forskellen mellem det firma, der har det laveste og højeste fradrag, har tidligere år svaret til en forskel i indtjeningen på omkring 500 DKK pr. ha., og det er absolut ikke blevet mindre med dette års ændringer fra firmaerne.

Aftaler skal regnes godt igennem
Der er stadig firmaer, som ikke har fradrag på urenheder, når det kommer til foderkorn, givet at urenhederne ikke overstiger 2 %. Det er en forskel der kan mærkes. Bliver man budt 152 DKK for sit korn, og der ikke er behov for tørring, får man udbetalt 152 DKK ved de firmaer, som kører med ingen-omkostninger-op-til-2 % urenheder. Derimod hos de firmaer, der trækker allermest, giver det 146,64 DKK.

Nogle firmaer tilbyder rabat på tørring og rens, hvilket både korn- og rapsberegneren kan håndtere. Der er et ekstra modul, hvor der kan indtastes og beregnes rabat, men også beregne konsekvensen af en fastprisaftale, hvor du f.eks. betaler 8 DKK, og kornet må være op til 19 % vand og have 2 % urenheder. Ved fastprisaftalen skal der gøres opmærksom på, at der også betales de 8 DKK, hvis kornet kun har 15 % vand, hvorimod hvis kornet enten har over 19 % vand eller 2 % urenheder, så afregnes man på de ordinære betingelser. Generelt skal denne type aftale regnes godt igennem, inden den accepteres.

Eksemplerne viser at der er mange penges forskel, og at afregningsbetingelserne stadige er vanskelige at gennemskue. Beregneren er tilgængelig nu på vores hjemmeside og kan frit anvendes af alle med et AgroMarkets-abonnement.